Minden tizedik VIBE jegy után ültetünk egy fát

ültessünk fákat

Erdély nem csak magyar fesztiválokról híres, de szépségéhez mindig hozzátartoztak a nagy, hatalmas erdős területek, amihez most veletek együtt hozzájárulhatunk. Az áprilisi hónapban, amikor a Föld napját ünnepeljük (április 22.), faültetési kampányunkra is nagy hangsúlyt fektetünk, amikor is minden 10 eladott fesztivál bérlet után egy fát ültetünk. Így együtt erdősíthetjük Jára Völgyét egy májusi faültetés alkalmával! A faültetésre május 8-án kerül sor, amely a Plantăm fapte bune în România egyesülettel partnerségben valósul meg. Az erdők nem csak a levegő tisztasághoz járulnak hozzá, de hővisszatartó képességgel is rendelkeznek, úgyhogy fontos kiemelten nagy hangsúlyt fektetni rá.

 

egy kis eco throwback

Idén újra együtt bulizunk a Maros-parton! Miért ne tennénk ezt környezettudatosan? Az évek során már megfogalmazódott bennünk ennek a fontossága. 2019-ben, az utolsó nagy kiadáson is jelen voltak az elektromos autók, a biciklik és természetesen csatlakoztunk a Föld napi Maros-part menti szemétszedéshez is. Az egy év kimaradásunkat pedig követte egy különkiadás a marosvásárhelyi várban, ahol szelektíven zajlott a szemétgyűjtés, kupakgyűjtőt helyeztünk ki és olyan workshopokon és Koli beszélgetéseken vehettek részt a fesztiválozók, ahol klímaváltozásról, környezetvédelemről, természetes alapanyagú kozmetikumokról, valamint fenntartható divatról volt szó. Ebben az évben is a fesztiválélmény ennek a környezettudatos vonalnak a továbbfejlesztésével egészül ki.

 

lássuk, idén hogyan lesz zöldebb a fesztivál?

 

bulik szívószálmentesen 

Az idei 4+1 nap szívószálmentes lesz, ezzel még ha minimálisan is, de csökkenthetjük a keletkezett hulladékmennyiséget. Ha az utolsó nagy kiadáson 50.000-en voltunk összesen és mindenki legalább 4-5 koktélt megivott, az akár 250.000 szívószálat is jelenthetett, ami egyenesen a kukába került. Egy hűsítő jeges ital ígyis-úgyis jól fog esni a forró, tűző napon. 

kupakgyűjtés közösen

Ehhez úgyszintén a kupakgyűjtés is hozzájárul a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvánnyal partnerségben, akik a Kupakszívet biztosítják. Az ebben összegyűjtött kupak mennyiség újrahasznosításra kerül és az ebből befolyó összegből Zöld alapokat hirdetnek meg, amit meg lehet pályázni. Ha segíteni szeretnél, már otthon is, fesztivál előtt elkezdheted ezeknek a gyűjtését. 

gyűjtsünk szelektíven

A szelektív hulladékgyűjtés célja, hogy ennek egy része újrahasznosításra kerüljön. Ennek kapcsán hasznos feedback volt az, hogy City Edition alkalmával a fesztiválozók valóban együtt működtek velünk ebben a feladatban. Gondoljunk csak bele, iskolai vagy egyetemi éveink alatt több mindent meg kell jegyezzünk, mint 3 színnek a jelentését, nem?

tisztítsuk meg együtt a Maros-partot

A tavaszi Maros-part menti szemétszedéshez ismét csatlakozunk május 15-én 10:00-tól, amit a Marosvásárhelyi Rádió kezdeményez, hogy együtt tudjuk fesztivál előtt kitakarítani azt, ahonnan nyáron a legszebbek a naplementéink. Reméljük minél többetekkel találkozunk ott. Bárki csatlakozhat, szóval hozzátok barátaitokat, szüleiteket, kutyátokat!

workshopok és előadások

A City Editionon sikert arató workshopok most is hozzá fognak járulni a fesztivál változatos programjaihoz. Ezek közül pedig olyanok is lesznek, ahonnan ti olyan, a saját kezetek által készitett termékekkel tudtok távozni, amelyek elősegítik a környezettudatos változásokat. Azon felül pedig, hogy interaktív, tanulhattok  is természetes összetevőkről és annak hatásairól is. Ki szeretne olyan kozmetikumot használni, aminek az összetevői távol állnak tőle és azt se érti, mit jelentenek?  Minden évben a Koli előadások kedvelői színes palettából válogathattak. Ehhez már évek óta társul a tudatosság témája különböző formákban, legyen az klímaváltozás, fenntartható divat vagy zero waste életmód. Ezért idén sem marad ki a hasonló kaliberű beszélgetés, úgyhogy arra is várunk!

miért fontosak ezek a kis lépések?

Ezek olyan minimális lépések, amelyeknek erős alapot kell biztosítsunk közösen, ahhoz, hogy ezen a bejárható, környezettudatos úton haladni tudjunk, mint fesztiválozók. Lesz egy ecoteam, amit majd olyan önkéntesek alkotnak közületek, akikkel együtt közösen visszük ezt a vonalat. Minden változásban ott az edukálás, mivel fontos, hogy megértsük miért és hogyan kell ezeknek a lépéseknek eleget tenni, hogy a mindennapjaink részévé váljon. Találkozunk június 30-július 3-a között, hogy együtt tegyük zöldebbé a Vibe-ot.

 

-Siklodi Lilla, környezettudatos vonalért felelős koordinátor